Jan van Nouhuys
Ground Hope
Van 18 februari 2021 tot en met 9 januari 2022 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met ‘Ground Hope’. Jan neemt de bezoeker hierin mee op weg naar een lichtpunt aan de horizon. Tegelijk met de opening wordt het nieuwe boek ‘Zilverkunst – Jan van Nouhuys, Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst’ gepresenteerd, over 40 jaar leven en werk van Jan van Nouhuys.
Fotografie: Fred Weegenaar
Ground Hope: Op weg naar een zonnige wereld
De pandemie, een economische recessie en andere onverwachte wendingen hebben impact op ons leven. Maar achter een crisis gaat volgens Jan van Nouhuys ook een opdracht schuil. Het is een tijd waarin nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan en andere verbindingen worden gezocht. Daarmee is er ook sprake van hoop. Als mensen in beweging komen met positieve ideeën en initiatieven leidt dit tot verbinding en verandering. Er ontstaat licht in ons denken en handelen.
De bezoeker beleeft in deze expositie de reis naar een zonniger wereld, vergezeld door inspirerende, grappige en bijzondere zilveren objecten als Goede Morgen Overkant, Briesje en Au Claire de la Lune.
Zilver in Beweging en expositie masterclassdeelnemers
Jan van Nouhuys werkte ruim veertig jaar als zilversmid. In een tijd dat zilver uit de mode was geraakt als gebruiksvoorwerp, koos hij er bewust voor om juist grote kunstobjecten te maken en vond daar uiteindelijk een markt voor. Zijn visie op modern zilver doceerde Jan van Nouhuys ook aan de Vakschool in Schoonhoven. Jan richtte in 1991 de stichting ‘Zilver in Beweging’, op om het vak nieuw elan te geven, zilver als kunstvorm op de kaart te zetten en anderen te inspireren. Jan coachte zilversmeden in zijn internationale masterclasses om nieuwe concepten uit te werken en te realiseren. Deze masterclasses vormden een ontwikkelplaats voor aanstormende talenten en ervaren zilversmeden. Veertien van hen exposeren naast Jan hun werk in het Zilvermuseum: Tamara van Kekerix, Guido Schram, Mark Alexander, Dyon Seelen, Niels de Vos, Liv-Maritt Prins van Wijngaarden, Kaj Bras, Bas Jansen, Sybren Van Wesemael, Patrick Davison, Megan Falconer, Loucinda Nims, Yonatan Avishaul en Leandra Förster.
Boek Zilverkunst - Jan van Nouhuys, Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst
De expositie valt samen met de presentatie van het tweetalige boek ‘Jan van Nouhuys – zilverkunst – grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst’. Journalist en kunstcriticus Marc Couwenbergh beschrijft hierin het leven en werk van Jan van Nouhuys. Het boek is een prachtige inleiding op een bezoek aan het museum en biedt diepgang voor de bezoeker die geïnspireerd raakt door de expositie. Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Pictures Publishers Woudrichem en ook te koop bij het Zilvermuseum. De uitgave is in het Nederlands en Engels, Prijs €29,95.
Revitalisering van het ambacht
Het Nederlands Zilvermuseum wil met deze expositie de bezoeker een recente ontwikkeling laten zien in het zilversmeden en bijdragen aan de revitalisering van het ambacht. Jan van Nouhuys hoopt dat door de expositie en publicatie van het boek in de toekomst meer mensen geïnspireerd raken door zijn werk en visie, en dat zilver als kunstvorm zich (nog) steviger gaat wortelen in de samenleving.
Marcel Teheux, directeur Nederlands Zilvermuseum, zilversmid Jan van Nouhuys en kunsthistoricus en zilverliefhebber Alexander Pechtold. Foto: Stephan Tellier
Opening
Opening door Alexander Pechtold
Op 15 juli 2021 opende kunsthistoricus Alexander Pechtold de expositie Ground Hope in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.
In zijn verhaal laat de oud-politicus en voormalig veilingmeester zich inspireren door een aantal quotes uit Nouhuys nieuwe boek, zoals: ‘Geen ander materiaal laat zich zo plooien en heeft zo’n grote reflectie als zilver’. “‘Wat zegt dat nou? Hoe plooit het zilver zich eigenlijk?”, vraagt Pechtold zich af. “Dat brengt me tot de vraag: ‘Hoe komt een kunstenaar tot de vorm?’ Daarin zit ook het denkproces van de kunstenaar verweven. En reflectie, dat zegt iets over jezelf, want tijdens het werken met zilver zie je jezelf continu in de spiegel. Dat doet iets met je. En in de die reflectie zien we vandaag een hoop terug; van de liefhebbers die de zilverkunst van Jan gekocht hebben en van het uitdragen van Jans missie en visie.”
Dat we hier nu zijn, dit is precies wat Jan voor ogen heeft: mensen bij elkaar brengen en laten genieten van zilverkunst. Ik feliciteer Schoonhoven en Krimpenerwaard met deze mooie, inspirerende en unieke tentoonstelling.”
Kijk hieronder de hele speech.
Hamer Zilver in Beweging overgedragen aan Zilvermuseum
Op woensdag 8 december 2021 vond een speciaal moment plaats in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Dertig jaar na de oprichting van de Stichting Zilver in Beweging, boden initiator Jan van Nouhuys en voormalig voorzitter Boudewijn Jansen de voorzittershamer aan bij het Nederlands Zilvermuseum. Directeur Marcel Teheux nam de hamer aan en sprak zijn waardering uit voor de beweging die zij in gang hebben gezet in de wereld van zilver. Na 10 jaar zag Jan de missie van de Stichting als voltooid, maar het gedachtengoed geeft hij graag door. Het was voor het eerst dat de hamer, ontworpen door Jan, aan het publiek werd getoond