Ciborium
Huub Rogier

Gerestaureerd zilveren ciborium pronkt in Nederlands Zilvermuseum

Zilversmid Huub Rogier werkte maar liefst drie jaar aan restauratie

Vanaf dinsdag 20 oktober wordt in het Schoonhovens Zilvermuseum een bijzonder object tentoongesteld. Het betreft een zilveren ciborium, ook wel troonhemel of expositietroon genoemd en in bruikleen gegeven door de Broederschap Gouda-Kevelaer. Het is in 1897 vervaardigd in het atelier van Camille Esser. De Fa. Esser was gevestigd in Weert, Limburg en was een belangrijke producent van religieuze voorwerpen. Het kunstwerk is bijzonder door de historische betekenis, het weelderig gebruik van ornamenten, maar ook het formaat. Het ciborium is namelijk 210 centimeter hoog.

IMG_1523 gecorrigeerd

Verborgen op Haastrechtse zolder

Markant is de geschiedenis van het kunstwerk. Het heeft de oorlog overleefd door de opslag op een zolder in Haastrecht en is waarschijnlijk daarom niet geroofd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is om onbekende redenen jarenlang gedacht dat het van messing was en slechts verzilverd. Na de oorlog stonden troonhemel en beeld in de helaas gesloopte St. Jozefkerk te Gouda. De laatste jaren stond het in de O.L.V.-  Hemelvaartkerk te Gouda.

De broederschap is nog op zoek naar meer informatie over de locatie in Haastrecht. Mocht u meer weten over het ciborium, mail dan naar info@zilvermuseum.nl

Stichting Broederschap Gouda-Kevelaer

De eigenaar is Stichting Broederschap Gouda-Kevelaer. Kevelaer ligt in Duitsland net over de grens bij Nijmegen. De verering van een afbeelding van de  Maagd Maria ontstond daar in 1642. Indertijd richtte de marskramer Hendrick Busman, na in een aantal verschijningen hiertoe opdracht te hebben gekregen, een kleine kapel op met daarin een afbeelding van de Maagd Maria. Aan dit genadebeeld, ook wel troosteres der bedroefden genoemd werden al snel enkele door de kerk erkende wonderbaarlijke genezingen toegeschreven. Sindsdien is de bedevaart een jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Bedevaartsreis

Deelname aan de bedevaart vanuit Gouda gebeurde al in 1754. Waarschijnlijk werd  vanaf 1897 het zilveren ciborium samen met het Mariabeeld door de Goudse broederschap plechtig meegedragen in de processie. In die tijd ging de reis van de bedevaartgangers met het ciborium en Mariabeeld vanuit Gouda nog per trein naar Rotterdam, dan per boot naar Nijmegen en vandaar met karren en lopend naar Kevelaer. Het is niet verwonderlijk dat door die moeilijke reis onderdelen kapot gingen. Het laatste jaar dat vanuit Gouda een bedevaart werd georganiseerd is alleen de madonna gedragen.

Restauratie

Afgelopen drie jaar is er in stilte in het atelier van Artis Causa door zilversmid Huub Rogier gewerkt aan de restauratie van het kunstwerk. Aanvankelijk werd gedacht dat het werk een half jaar zou duren. Helaas kwam gedurende de demontage het ene na het andere probleem boven water en bleek het werk veel omvangrijker. Uiteindelijk is er niet drie jaar aan een stuk gewerkt maar lag het nu en dan stil voor overleg en onderzoek. Problemen met de niet te traceren soorten schroefdraad, vervormingen, vermissingen van onderdelen, verguldlagen en het behouden van de authenticiteit van het kunstwerk werden rustig één voor één opgelost.

Het resultaat van al dit werk is nu enige tijd te zien in het Schoonhovens Zilvermuseum. Ook Maria heeft haar plek ingenomen in het ciborium. De broederschap houdt een inzamelingsactie om ook Maria te kunnen restaureren. Zij is gemaakt in Den Haag door een smid die bekend stond om meer religieus werk, dhr. Logher.

Op enkele momenten zal Huub Rogier aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven als daar behoefte aan is.

Scroll naar boven