Onderwijs
Educatie

Basisonderwijs

Ontdek de Wereld van Zilver in het Nederlands Zilvermuseum in de zilverstad Schoonhoven. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar valt enorm veel te doen en ontdekken in het Nederlands Zilvermuseum. We bieden interactieve lessen aan die aansluiten op het niveau van de leerling. Daarin bezoeken de leerlingen niet alleen een tentoonstelling, maar gaan zij ook zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats. Binnen de lessen is veel ruimte voor korte spellen, opdrachten en het stellen van vragen. 

Reserveer jouw bezoek door te mailen naar reservering@zilvermuseum.nl

9
Het Zilvermuseum: leuk voor alle leeftijden

Aan tafel met de kikkerprins groep 1/2 ZilvermuseumDe kikkerprins redt de gouden bal van de prinses uit het water en mag daarom dineren aan de tafel van de koning. Maar wat heb je allemaal nodig op een feestelijk gedekte tafel? Met het sprookje van ‘De kikkerprins’ als basis werken de leerlingen aan verschillende onderdelen die je nodig hebt voor een gedekte tafel. Aan het einde van het sprookje zitten ze allemaal aan een eigen gedekte tafel in ‘De Wereld van Zilver’. Verder ervaren ze in de zilverwerkplaats hoe je metaal kan vervormen.

Kerndoelen:
Nederlands, 1, 12
Oriëntatie op jezelf en de wereld 44
Kunstzinnige oriëntatie 54, 56

De zilveren tijdmachine groep 1/2De Zilveren tijdmachine
Tijdens de les ‘reizen’ we terug naar de wereld van de kasteelheer en kasteelvrouw. In de avond stond er een kaars op tafel, anders was er geen licht. En brieven schrijven werd gedaan met en veer. Leerlingen ontdekken tijdens deze les de verschillen tussen gebruiksvoorwerpen van vroeger en nu. Verder ervaren ze in de Zilverwerkplaats hoe je metaal kan vervormen.

Kerndoelen:
Nederlands, 1, 12
Oriëntatie op jezelf en de wereld 44, 47, 51
Kunstzinnige oriëntatie 54, 56

Groep 3/4 ambacht van de zilversmidHet bewerken van zilver is een ambacht. Om zilver te veranderen in een mooie beker heb je gereedschappen nodig. Leerlingen zien en voelen tijdens deze les gereedschappen van een zilversmid. Ook kijken ze naar de stappen die nodig zijn om een zilveren voorwerp te maken. In de Zilverwerkplaats gaan leerlingen zelf aan de slag en maken met ambachtelijke technieken een hanger.


Kerndoelen: Nederlands, 1, 12
Oriëntatie op jezelf en de wereld 44, 51
Kunstzinnige oriëntatie 54, 56

Groep 5/6 Een blik op zilverHet Zilvermuseum heeft de taak om het zilver op zijn mooist aan bezoekers te laten zien. Maar hoe doe je dit? En wat heb je er bij nodig om dit goed te doen? Leerlingen gaan dat zelf tijdens de les ervaren door eigen vitrines in te richten. Daarnaast maken ze in het Zilverwerkplaats een servetring waarmee ze op school een eigen museum kunnen inrichten.


Kerndoelen:
Nederlands, 1, 12
Kunstzinnige oriëntatie 54, 55, 56

Groep 7/8 Keuren en kleurenWaar herken je zilver aan? En waar wordt zilver allemaal voor gebruikt? De leerlingen onderzoeken hoe ze keurtekens in zilver herkennen. Daarnaast ontdekken ze dat je zilver op meerdere manieren kan bewerken. In het Zilverlab maken ze een eenvoudige lepel met daarin een eigen gemaakt keurteken.


Kerndoelen:
Nederlands, 1, 2, 12
Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, 51, 53
Kunstzinnige oriëntatie 54, 56

Zondag 8 oktober
Ontdek de wereld van zilver
Praktische informatie

Kosten

Duur museumles: 75 minuten

Bij elke museumles vragen wij u om voldoende begeleiders mee te nemen. Van deze begeleiders wordt een actieve rol gevraagd.

Voorbereiding: Voorbereiding en verwerking in de klas zijn onderdeel van het lesmateriaal, maar is niet noodzakelijk.

Reserveren: Minimaal 2 weken van te voren door te mailen naar reservering@zilvermuseum.nl

Lessen in het Zilvermuseum

Verdiep je in de wereld van zilver

Elke museumles bestaat uit drie stappen, de drie ‘bouwstenen’, namelijk: 

Het project komt het best tot zijn recht wanneer alle drie de stappen volledig worden doorlopen. Maar een leerkracht kan bijvoorbeeld door tijdgebrek er ook voor kiezen om wat minder (grote) bouwstenen te gebruiken. De verschillende lessen sluiten aan bij de bestaande kerndoelen binnen het Primair Onderwijs.
Lessen in het zilvermuseum

Het museum een keer uitproberen als leerkracht?

Met het invullen van onderstaand formulier sturen wij u per mail een gratis entreebewijs toe.

Scroll naar boven