Altorf
Nieuwe aanwinst

Altorf bokaal

Unieke bokaal wordt onderdeel vaste collectie Nederlands Zilvermuseum

Het Nederlands Zilvermuseum is zeer blij met de recente aankoop van de ‘Altorf’ Bokaal, mogelijk gemaakt door het themafonds Zilver van de Vereniging Rembrandt . De bokaal maakt onderdeel uit van de historische zilvercollectie van de Zilverfabriek Koninklijke Van Kempen en Begeer, waarvan een groot deel al in het bezit is van het museum.

20057-023
Fotografie: Rob Glastra
Aankoop Altorf bokaal

Een nieuwe koers

De bokaal is een uniek stuk in de geschiedenis van de Nederlandse zilverindustrie. Hij is gemaakt in de zilverfabriek van J.M. van Kempen & Zonen in Voorschoten, in een periode waarin een andere koers werd ingezet om nieuwe markten aan te boren.

Unieke samenwerking kunstenaars
In een samenwerking met kunstenaars als Johan Coenraad Altorf, en H.A. van den Eynde (beeldhouwer) J.J. Warnaar (edelsmid)  werden vernieuwende ontwerpen gemaakt. Altorf maakte zijn sterk gestileerde, uit kubistisch vlakjes gevormde dierfiguren vooral in hout, steen, ivoor, brons en keramiek. H.A. van den Eynde was vooral beeldhouwer. Beiden werkten in de stijl van de Amsterdamse School. Het ontwerp van de bokaal wordt toegeschreven aan Johan Coenraad Altorf (1876-1955).

Kenmerkende dierfiguren
Bij de bokaal horen twee bronzen plastieken van de kameleons, identiek aan de zilveren kameleons op de bokaal. Deze zijn reeds in het bezit van het museum. De keuze voor de gestileerde kameleon past in deze stijlperiode waarin kunstenaars dikwijls dierfiguren als motief hanteerden.

Blikvanger op de beurs
Bijzonder aan de bokaal is dat dit siervoorwerp een combinatie is van handwerk en machine. Mogelijk was het idee deze eenvoudig in grotere aantallen te kunnen produceren. Dit is echter nooit gebeurd. De bokaal is in 1918 vervaardigd, maar pas in 1919 van de jaarletter J voorzien. In dat jaar is de bokaal geëxposeerd op de Jaarbeurs in Utrecht. Het moet toen een echte blikvanger op de beurs geweest zijn.

Info bokaal
Kenmerken: Johan Altorf (ontw.), bokaal met kameleons en groene stenen, J.M. Van Kempen Voorschoten. 1919, H 39.5 cm, diam 15,5 cm, gewicht 1261 gram.

Toelichting tekens
Jaarletter J : voor het jaar 1919
Gehalteteken: Lopende leeuw voor het tweede gehalte Zilver.
Kantoorteken: Minervakop, duidt het betreffende waarborgkantoor aan.

Foto’s object: Rob Glastra

Lees er meer over in het tijdschrift van Vereniging Rembrandt

Bronnen:

Boek: Nederlands Zilver 1895-1935 Van Art Nouveau tot modernisme, Annelies Krekel-Aalberse, 2011, uitgeverij Bekking en Blizt, Amersfoort, p.96

Internet: RKD informatie op de website http://zilvertop100.rkdmonographs.nl/thema-3-specials/inzoomen-2-bokalen

Scroll naar boven